deivid de souza

ilk bay okhan blogunda yazmış, fenerbahçede deivid sakatlanmış, ilk yarıyı kapatmış. bu haber üzerine bir deivid tartışması yaşadık bay okhanla, birbirimize girdik, masaları dağıttık. deividin fenerbahçe için çok yararlı bir futbolcu olduğunu ısrarla belirtti bay okhan, diğer fenerbahçeli bazı arkadaşlarım massimo gibi, bay mahmut gibi. ben ise şöyle düşünüyorum deivid için, deivid 29 yaşında, bu sezon çok başarılı oynadı, şampiyonlar liginde piyasasını, vitrinini de yaptı. fenerbahçe gibi büyümeyi ve şampiyonlar liginde finali hedefleyen bir kulüp için doğru futbolcu mudur deivid peki? bence değil

deivid tekniğine, etkili şutlarına ve bu sezon göstermeye başladığı oyun zekasına rağmen şöyle eksilere de sahip bir oyuncudur; öncelikle 1. sınıf bir futbolcu değildir, üstelik oyun stili takım sistemi üzerinde büyük sorunlar oluşturabilmektedir. deividi bu sezon sağ açıkta izledik, fakat fenerbahçenin avrupa takımlarıyla yaptığı maçlarda da deividin sorumsuzluğu ve başı boş gezinmesi sebebiyle sağ kanadın felç olduğunu, gökhan gönülün üzerine iki kat yük bindiğine de gördük. zaten takım savunmasına yardım etmeyen bir alexin olduğu bir takımda aynı dezavanatajı oluşturacak bir adamın daha varlığı fener için artılarına rağmen doğru mudur tartılışır diyorum. bay okhan konuşmamızda "sağ açık değil forvet olarak oynayabilir" dedi bir yerde, klasik bir sağ açık olmadığına hak verdi, ki deividiin ilk sezonunu da hatırlıyoruz, forvet oynuyordu ve rezaletti.

bu tip sistem bozan, mahalle maçındaymışcasına oynayan ama maç da alabilen oyuncuların yeri modern futbolda tartışılması yeni bir olay değil, deivid de tartışılacaktır. fakat ilginç olan şeyin çoğu fenerbahçeli taraftarın deividin kritik anlardaki gollerine, uzaktan şutlarına falan kanıp onu üst düzeyde bir futbolcu olarak görmesi. tartışılmaz gerçek şu ki; deivid yapabildiklerine ve yeteneklerine göre bence bir alex değil, 2. sınıf bir futbolcudur ve aurelionun da betise gitmesinin an meselesi olduğu bir ortamda ilk 11de oynaması büyük tehlikedir. bence yaşı itibariyle en virtin yaptığı dönemde satılmalıydı, satılmadı ve şimdi de sakatlandı. geçmiş olsun diyelim, deivin yokluğunun fenerbahçeyi ilk dönemde nasıl etkileyeceğini görelim

3 yorum:

Scatterbrain dedi ki...

bu tarz oyuncular sistemler için tamamen sorundur.bunu kabul ediyom.sağ kanatta oynadı ama bu adamın oynamıyacağı tek yer kanattır.
bence oynatan da bunu bile bile ve gökhan'a güvenerek oynattı.böyle oyuncuları alex gibi de bir oyuncu da varken 11e koymak zor zanaattir gerçekten.
ama adamın 3 kişilik koştuğu çok maçı hatırlarım.sol bekte debelendiğini bile gördüm.hücumu da savunması da serbesttir.sorumluluk veremezsin.eğer gerçekten 2 yönlü ve kaliteli bir kanat oyuncusu alacaklarsa gitsin derim de,bu oyunculardan dünyada bile sayılı artık.
ve avrupada çeyrek final oynayan fenerbahçeyi kişisel beceriler ile sırtlamışlığı da vardır dönem dönem.oyun zekası ve vuruş tekniğine laf edilemez.maç çevirebilecek meziyette ve bunu çok yaptı.takıma da alıştı.
lafın özü:bence iyi ve faydalı bir oyuncu!

İlker Yılmaz dedi ki...

madem tartışma burada katkıda bulunmak isterim.
deivid sağ açık oyuncusu değil. fenerbahçede zaten sağ açıkta oynamadı. sağ açık oynayan adam kanattan yardırır, çizgiden orta açar. (uğur boral gibi)deivid bu sezon ofansif sağ iç, alex'in yardımcısı rollerini üstlendi. üstelik deivid e koşmuyor demek haksızlık olur. adam koşuyor. cidden koşuyor. ha top kazanabiliyor mu hayır. defansif özelliği yok malesef. yazımda da belirttim. deivid iyi oynadığı zaman fenerbahçeyi yenmen zordur. deivid özetle teknik olarak alex'in bir gömnlek düşüğü, fizik olarak alex'in bir gömlek üstü diyebiliriz. zico geçen sene bu dengeyi çok iyi oturttu. aragones bunu yapar mı bilmem. galatasaray ile oynanan 9 kişi kalınan maç var ya. o maçın ikinci yarısına fenerbahçe 10 kişi başladı hani. deivid o gün döktürdü. koşarak, mücadele ederek, pozisyona girerek, çalımlarıyla galatasaray ortasahasını oyundan düşürerek oynadı. en basitinden şunu söyleyim. chelsea ile oynuyorsun. dünyanın en iyi defans kurgusuna sahip bir takım yani. pozisyona giremiyorsun, pozisyonu geçtim ceza sahasına giremiyorsun ama bir oyuncun var ki sahadaki 21 oyuncudan çok farklı. işte o adam çıkıyor sana galibiyeti getiriyor. sevilla ile deplasmanda oynuyorsun adam 2 gol atıyor. cska maçında adam 35-36 metreden(sabri ugan) atıyor golü. hani bu 1 olsa, 2 olsa anlarım. adamın tüm golleri jenerik. ilginç bir nokta deivid beşiktaş'a(2), galatasaray'a, trabzon'a, inter'e, cska'ya, sevilla'ya(2), chelsea'ye gol atmış abi.
özetle deivid iyidir, tekniktir, kısa mesafede hızlıdır çabuktur, topa iyi vurur(ki baya iyi vurur). defansif özelliği yoktur ama koşar, mücadele eder. he her maç eder mi? etmez. o da maç ayıyır.
şampiyonlar ligi şampiyonu fenerbahçe görmek istiyorsan zaten bu iş deivid, alex, uğur, vederson, selçuk gibi oyuncularla olamazsın. bu oyuncular her maç iyi oynarsa ancak çeyrek finale, yarı finale gelebilirsin.varsa elinde 11 tane gökhan gönül gibi komple oyuncu hem hücümda hem defansta etkili o zaman olursun.

ilkay dedi ki...

fener takımı'nın (s.soydan) şu an forvette sorunu yok. en azından öyle göünüyo. forvet demişken şunu da belirteyim, güiza tranferi ne kadar gerekliydi? 3 tane ceza sahası içinde etkin, son vuruşcu adam oldu şimdi fener'de kezman'ı biraz ayırabiliriz, semihten ve güiza'dan daha sprinter en azından. ama 14 m€+vergi? neyse...


forvet çeşitlendi, sorun yok gibi diyip geçelim. üstteki arkadaşlara katılıyorum, deivid kanat falan değil. burak ve kazım orayı kapatilecek mi bakalım. seneye ilginç bir fener takımı izleyeceğiz. ha bu arada ali bilgin şaklabanını saymadım bile. kemal'den 5-6 senede kurtuldular, ali bilgin kabusu o kadar sürmese bari... neyse uzatmayayım =)