gözden kaçan albümler serisi 3 : radiohead - hail to thief


radiohead'in geniş kitlelerce takip edildiğini biliyoruz. 90larda yaptığı devrimle brit patlamasını sağlayan, buna rağmen bu türden ilk ayrılan gruplardan biri olan radiohead her zaman büyük kalmayı başardı. bu, müziklerini ses katmanlarıyla üst üste bindirdikleri yarı prog yarı brit "ok computer" çıktığında da böyleydi, gitarları bir yana bırakıp ambient/elektronik müziğe dalıp şaşırtı bir biçimde başarılı oldukları "kid a"de de... buna rağmen radiohead diskografisinde kimseye yaranamadığı bir albüm var: "hail to thief"

albümün öncelikle dinlendikçe güzelleşen albümlerden olduğunu belirtelim. 2+2=5 gibi, there there gibi şarkılar ilk anda öne çıkıyor, diğer şarkılar da daha sonra kendilerine yer buluyorlar. . albümde boş şarkı yok, genelde mid tempo havası, amnesiac sonrası gitarlara geri dönüş, klavyelerin daha az ambient modda olmaları, daha basit ve direkt şarkılar... sanırım albümün zayıf yanı bütün değilmiş gibi gözükmesi. ama bunu büyük handikap olarak görmüyorum ben

radiohead dinleyenlerini değişmeye veya pes etmeye zorladı bir dönem, "hail to thief" anlam olarak en sivri albümleri olsa da müzikal olarak oldukça sakin ve huzurluydu. zaten "in rainbows" un çıkması sonrası bu albümün değerinin de artık anlaşılacağını düşünüyorum ben.
kimseye yaranamayan bu albümün huzurlu ve sakin havası sizi de yanıltmasın, karşınızda dört başı mahur bir başyapıt duruyor.

0 yorum: