müzik soruşturması 1 - yakın dönem


ne zamandır aklımda var böyle şeyler yapmak, etrafımdaki insanlar genelde müzikten anlayan, müzik gündemini sürekli takip eden insanlar, böyle canlı anketlerle güzel yaklaşımlar ortaya çıkabilir. seçtiğim dostlarıma sorduğum soruları 5de sınırlı tuttum. sorular yakın dönemi kapsıyor, ilerde genel kapsamlı sorularla bir daha dönmeyi düşünüyorum bu konuya. müzik hakkında yazılmış albüm kritiğidir, tanıtma yazısıdır; bunlar statik kalan, etkisi olmayan şeyler oluyor genellikle, oysa ki böyle anketlerin ileriye taşınma ihtimali var, ve çok daha değerli oluyorlar.

soruşturma soruları:

1 - son zamanlarda dinlediğiniz en güzel albüm?
2 - son zamanlarda sizi en çok şaşırtan/heyecanlandıran grup/veya albüm?
3 - son zamanlarda sıklıkla dinlediğiniz grup/albüm?
4 - yeni çıkmış gruplardan en beğendiğiniz hangisi?
5 - türk müzik piyasası ve gidişatı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

bay okhanın cevapları şöyle:

1) kesinlikle Opeth-Watershed
2) Metallica - Death Magnetic
3) The Flaming Lips - Yoshimi Battles the Pink Robots
4) Crippled Black Phoenix! gerçi sabit bir gruptan çok yan proje gibi ama (Mogwai ve Electric Wizard grubundan elemanlar) bu kadar güzel müzik yapıyolarsa eğer devamı gelir diye düşünüyorum, ümitliyim.(gerçi bu 2007de çıkmış bir grup ama,yeni sayılır. 2008de çıkanlardan yorum yapacak kadar dinlemişliğim yok)
5) Türk piyasasıyla istisnalar haricinde işim olmaz.yapılan müziği genel olarak çok komik buluyorum. ama Erkan Oğur, MFÖ gibi istisnalar gerçekten çok değerli benim için. Yasemin Mori de yeniler arasından sıyrılan tek isim...

bay ilkayın cevapları şöyle

1) Blotted Science - The Machinations Of Dementia
2) Metallica
3) Blotted Science - The Machinations Of Dementia
4) TesseracT
5) Türkiye'de müzik dünya genelinde olduğu gibi popularizmin arkasına takılıp gitmekte. fakat dünya standartlarından farklı olarak türk dinleyicisinin müzikalitesi daha alt seviyede. yani dinlediğinden çok söyleyene önem vermiş durumda. bunu bilen müzik üreticileri ve productorlerde kalite için değil reklam için emek sarfetmekteler. fakat arkamıza baktığımızda yinede durumun eskisi kadar kötü olmadığını görüyoruz.zira özellikle yaz döneminde ülkemiz birçok müzik türünde bir çok ismi ağırlamakta. festival sayısı geçtiğimiz yıllara göre bir hayli fazla. örneğin rock n coke, masstival, one love gibi festivaller tarzı olan önemli festivaller. bunlar dışında türünün birçok önemli ismi türkiyeyi sık sık ziyaret etmkete. geleceğe dair bişey söylemek gerekirse bu tip organizasyonlar türk dinlecisinin kulağını daha kaliteli ve emek sarfedilmiş müziklere alıştıracağı için populer muziği bile bir standartta isteyecek insanlar. ya da biz öyle umuyoruz.

benim cevaplarım ise şöyle:

1) viva la vida or death and all his friends - coldplay
2) jacaszek - treny
3) jacaszek - treny
4) holler! wild rose
5) yasemin mori' nin bu konuda yeni açılımlar getirdiğine inanıyorum ki bence ilerisini çok fazla etkileyecek bir albüm "hayvanlar". sakin de çok övüldü, değer verildi ama ben tadına varamadım. fakat her şeye rağmen artık müzisyenlerin estetik kaygısının yükselmesi ve müziğin gidişatını takip etmeleri güzel. ilerisi şu andan daha kötü olmayacak bence, umutluyum


ve lütfen, siz de kendi cevaplarınızı da yorum olarak gönderin, üzerinde tartışalım, konuşalım.

4 yorum:

sinem dedi ki...

1) şevval sam - karadeniz. şevval sam'ın sek albümünü çok beğenmiştim zaten, ama karadeniz müziğini sadece kazım koyuncu ile sınırlı tutardım, pek sevmezdim, ama bu albüm başka.

2) şaşırtan sakin. denek hayatım ve edepsiz komedya şarkıları beklentimin üzerindeydi. ama heyecanlandıran bu değil. heyecanlandıran albüm olarak, travis'in henüz çıkmamış ode to j. smith'ini gösterebilirim. çıkmadan öldürdü beni heyecandan :)

3) beatles. arada başka şeyler dinleyip hep beatles'a dönüyorum. strawberry fields forever!

4) yeni çıkmış grupları pek takip etmiyorum açıkçası. bir sakini biliyorum, onu da çok beğenmiyorum. eh diyorum.

5) türk derken nereye baktığımızla alakalı bence. kült olmuş isimler var, zaten tartışmayız bile. erkan oğur, sezen aksu, bülent ortaçgil filan. genç nesilden de genelde rock türünün daha çok umut verdiğini düşünüyorum. teoman, mor ve ötesi, şebnem ferah, feridun düzağaç gibi isimler, "artık sevmiyorum", "çok bozdu" filan dense de, bu ülkede sırtınızı yaslayabileceğiniz türden müzik yapan güzel isimler. yeni şeyler denemekten çok, kendini "bana" kanıtlamış gruplar/sanatçılarla uzun süre takılmayı tercih ettiğimden, gidişat beni pek germiyor açıkçası. şu an türk müziğinden tek beklentim, yılın ikinci yarısında çıkacak olan mvö ve ezginin günlüğü albümleri :) bi de bol bol ortaçgil şarkısı ;)

Adsız dedi ki...

1- Xandria -Salomé - The Seventh Veil
2- Metallica - Death Magnetic
3- Children Of Bodom - Follow The Reaper
4- Revenge Army
5-

Adsız dedi ki...

1-Bonobo- Animal Magic
2-Thom Yorke- The Eraser (since 2006)
3-Radiohead
4-Justice
5-Türkiyenin sanat hakkındaki tüm mecralarında olduğu gibi müzik piyasasıda geridir. Geriden takipçilik komik derecede gözler önündedir. Taklitçilik olmazsa olmazdır. Yoruma ne gerek vardır?

dialethic dedi ki...

1 - Opeth - Watershed

opeth'in en iyi ilk uc albumu arasina girecek bircok yeni ogeler de barindan cok kalite bir album. hala kendini gelistirerek kaliteli metal yapilabilecegini gosterdi bir kez daha.

2 - Jacaszek - Treny

tribine girmemek mumkun degil. bu blogda daha fazla aciklama yapmaya gerek yok jacaszek hakkinda.

3 - Portishead - Third
ilk dinledigimde hic sarmadi beni third. zamanla cok sevdim. ozellikle durmadan nylon smile dinliyorum. 'naylon' ne guzel laf.

4 - Somnambulist - A False Awakening

takildigim bir forumdaki 20 yasindaki bir elemanin kendi evinde yaptigi sasirtici derecede oturmus bir album. daha da iyisini yapacak. ninja tunes'daki skalpel vs. gibi gruplardan eksigi yok.

5 - turk muzik piyasasi hakkinda bilgim cok kisitli. artik klasiklesmis isimler disinda taniyip dinledigim kimse yok. arada bir sezen aksu, erkan ogur, birkac duman sarkisi dinlerim. yasemin mori'yi ilk kez bugun dinliyorum. guzel bir album oldugu kesin. daha cok dinleyecegim.